Manipulate bones and Add bones are greyed out

Wondering how to accomplish a certain animation task? Ask here.

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

Post Reply
User avatar
Francis Seven
Posts: 38
Joined: Thu Mar 19, 2015 7:57 am
Location: City of Domes

Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by Francis Seven » Sat Mar 21, 2015 10:23 pm

Howdy, all. I finished rigging my character with flexi binding and added an action to the arm bending to correct it when it bends.

First, it worked fine. But now something's gone wrong. I can't access "Manipulate Bone" anymore and even though I'm in the bone layer, "add bone" it also greyed out. And the smart bone I have selected is highlighted boldly. If I select it again, I get a blue-ish grey highlight on top of the bold highlight.

Does anyone know what's going on?
User avatar
Francis Seven
Posts: 38
Joined: Thu Mar 19, 2015 7:57 am
Location: City of Domes

Re: Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by Francis Seven » Sat Mar 21, 2015 10:30 pm

It looks like it's happening only while the smart bone action is highlighted in the actions window. Hm.
User avatar
funksmaname
Posts: 3113
Joined: Tue May 29, 2007 11:31 am
Location: Nelson, New Zealand

Re: Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by funksmaname » Sun Mar 22, 2015 12:25 am

was the action created while the parent bone layer was selected? if you were in a child layer when creating the action it won't have been created for any parents - go to the parent and try to re-create an action with the same name... if that is the problem this should fix it

otherwise, please provide more info :)
User avatar
synthsin75
Posts: 7255
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by synthsin75 » Sun Mar 22, 2015 3:10 am

If a smart bone is bolded then you are editing a smart bone action. When editing an action, you can't add bones and you have to use the transform bone tool instead of the manipulate tool (as this tool use to allow inadvertently keyframing all bones in the IK bone chain).
User avatar
Francis Seven
Posts: 38
Joined: Thu Mar 19, 2015 7:57 am
Location: City of Domes

Re: Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by Francis Seven » Mon Mar 23, 2015 12:20 am

Thanks, yeah I guess I was editing an action and not knowing it. I also only learned today that I could only move a bone around (as opposed to rotate it) if I weren't on frame zero!
User avatar
synthsin75
Posts: 7255
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Manipulate bones and Add bones are greyed out

Post by synthsin75 » Mon Mar 23, 2015 2:30 am

On frames other than zero, the manipulate bone tool will only translate root bones (those without parents). Just use the transform bone tool to rotate them (or I think there's a modifier to force the manipulation bone tool to do so, check the status bar for tool modifiers).
Post Reply