Moving layers in an animation front to back?

Wondering how to accomplish a certain animation task? Ask here.

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

Post Reply
User avatar
uncle808us
Posts: 294
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Moving layers in an animation front to back?

Post by uncle808us » Sat Aug 24, 2019 8:43 pm

Anime Studio Pro Ver.11.2.1
I am working on an animation.
It is all layers no bones.
I’m animating sprite parts.(rotating)
At one point in the timeline I would like to move an arm layer behind a body layer.
it starts out in the animation in front of the body layer.
Is this possible?
Thank you.
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
Greenlaw
Posts: 4505
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by Greenlaw » Sat Aug 24, 2019 9:22 pm

Sure.

1. Open the Group layer that every other layer/group is inside of.
2. Go to the Depth Sort tab and click on Enable Animated Layer Order.

Now, when you move any of the child layers, a keyframe for the new layer order will be created in the Group's timeline.

If it helps, you might want to enable Timeline Visibility for the Group. this makes it easier to see the relationship with the layer order and other layers you might be animating at the same time, like Bones for example.
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Little Green Dog Channel on Vimeo | Greenlaw's Demo Reel 2019 Edtion
Lead Digital Animator, Dreamworks Animation

Image
User avatar
Greenlaw
Posts: 4505
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by Greenlaw » Sat Aug 24, 2019 9:26 pm

By the way, it's possible to control the layer order in an Smart Bone Action.

It's a pretty cool feature and you may be tempted to use it a lot but be aware that the SBA will over-ride your ability to change the layer order manually. Because of this, I generally avoid putting animated layer order inside an SBA unless I'm 100% certain the layer order won't need to be animated manually.

Hope this helps.
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Little Green Dog Channel on Vimeo | Greenlaw's Demo Reel 2019 Edtion
Lead Digital Animator, Dreamworks Animation

Image
User avatar
synthsin75
Posts: 7184
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by synthsin75 » Sat Aug 24, 2019 9:33 pm

Greenlaw wrote:
Sat Aug 24, 2019 9:22 pm
If it helps, you might want to enable Timeline Visibility for the Group. this makes it easier to see the relationship with the layer order and other layers you might be animating at the same time, like Bones for example.
Was that in v11.2? I don't remember, and can't be bothered to open it to see.
User avatar
uncle808us
Posts: 294
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by uncle808us » Sun Aug 25, 2019 12:39 am

@ Greenlaw: Thank you that is just what I needed.
@ synthsin75: "enable Timeline Visibility for the Group" where would this setting be? If available ?
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
synthsin75
Posts: 7184
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by synthsin75 » Sun Aug 25, 2019 12:44 am

uncle808us wrote:
Sun Aug 25, 2019 12:39 am
@ synthsin75: "enable Timeline Visibility for the Group" where would this setting be? If available ?
It's a checkbox column in the layers window.
User avatar
uncle808us
Posts: 294
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Moving layers in an animation front to back?

Post by uncle808us » Sun Aug 25, 2019 1:11 am

synthsin75 wrote:
Sun Aug 25, 2019 12:44 am
uncle808us wrote:
Sun Aug 25, 2019 12:39 am
@ synthsin75: "enable Timeline Visibility for the Group" where would this setting be? If available ?
It's a checkbox column in the layers window.
Don't see any checkbox columns in the layers window must be newer than Anime Studio Pro Ver.11.2.1.
Thanks
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
Post Reply