Bind all bones to one layer (3D Object)

Wondering how to accomplish a certain animation task? Ask here.

Moderators: Fahim, Distinct Sun, Víctor Paredes, erey, Belgarath, slowtiger

User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Thu Nov 28, 2019 7:07 pm

Hello Again. Have not found an answer for this search so I'm asking here.
I always try to find the answer elsewhere before bothering the forum.
He's my stats:
MacBook Pro (Retina, Mid 2012) OSX 10.11.6.
Anime Studio Pro Ver.11.2.1
He is my question:
How can I bind a bunch of bones to one object?
In this case it is an imported 3D object.
Is it possible?
I'd like to know how to do this to a 2D object as well.
Image
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
slowtiger
Posts: 5430
Joined: Thu Feb 16, 2006 6:53 pm
Location: Berlin, Germany
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by slowtiger » Thu Nov 28, 2019 8:02 pm

Not possible.
AS 9.5 MacPro Quadcore 3GHz 16GB RAM OS 10.6.8 Quicktime 7.6.6
AS 11 MacPro 12core 3GHz 32GB RAM OS 10.11 Quicktime 10.7.3
User avatar
synthsin75
Posts: 7202
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by synthsin75 » Thu Nov 28, 2019 8:19 pm

Bone>Use selected bones for flexi-binding
User avatar
SimplSam
Posts: 138
Joined: Thu Mar 13, 2014 5:09 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by SimplSam » Fri Nov 29, 2019 6:43 am

Hi,

Firstly .... you don't have to 'intro' your posts with your system spec every-time you post - as that info is already in your signature :)

In answer to the question:

Simply adding the 3D object layer into a bone layer and adding the bones (doing what you have already done) will allow you to transform (move, scale, rotate) and deform (warp) the 3D object Layer in 2D - without the need for further configuration.

Beyond that - what were you trying to achieve?
Last edited by SimplSam on Fri Nov 29, 2019 3:02 pm, edited 1 time in total.
Moho 13.02 » Win 10 Pro 64GB » NVIDIA GTX 1060 6GB

Sam
User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Fri Nov 29, 2019 8:19 am

Thanks Sam.
I know it is redundant but a lot of people don't read the sig. and I sometimes get answers for the wrong version of Anime studio to something windows does that Mac can't. So I hope it's not too bothersome for you.
If it is I apologize. But I probably will keep mentioning it.
Thanks again for your help. I appreciate it.
Bob
P.S. In the user control panel you have the option to have signatures displayed or not so some folks may not even see the signature.
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
Greenlaw
Posts: 4536
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by Greenlaw » Fri Nov 29, 2019 9:48 am

I don't have ASP 11 on my laptop to check but I don't think it's possible to use bones with a 3D object in ASP 11. For that matter, I don't think Moho Pro 12 or 13 can eitherI

And even if you could, ASP/Moho's bones work only in 2D space so the deformation options will be limited. IMO, it's better to do this in a 3D animation program. You can import a 2D rendering to ASP/Moho from the 3D program, if you like. (I sometimes do this for '3D' props I want to use bones on or to get a particular look with a character.)

Re: binding 2D, If you've imported a render of the 3D object from another 3D program, or you've rendered a 3D object in Moho and imported the rendering, you can rig that 2D image with bones just like any image layer in ASP/Moho. It will use Flexi-binding by default.

If you want smoother deformations or more explicit bone binding for the image, you'll need to use Moho Pro 12 or higher so you can create a custom mesh to deform the 2D render. Once you have your mesh, you can use flexi-binding or point binding with the mesh.

Tip: hayasidist's Bake Layers to PNG script can be useful here. It doesn't work directly with 3D layers but it you put the 3D layer in a group, you can run the script on the group. After the baked layer is created, you can do this to it:

Image

Hope this helps.
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Little Green Dog Channel on Vimeo | Greenlaw's Demo Reel 2019 Edtion
Lead Digital Animator, Dreamworks Animation

Image
User avatar
synthsin75
Posts: 7202
Joined: Mon Jan 14, 2008 11:20 pm
Location: Oklahoma
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by synthsin75 » Fri Nov 29, 2019 4:07 pm

It's only Moho 13 that no longer allows you to warp 3D objects with bones (hopefully only for the time being).
User avatar
Greenlaw
Posts: 4536
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by Greenlaw » Fri Nov 29, 2019 4:35 pm

Thanks for the correction, Wes! I can't remember that far back...must be getting old. :)
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Little Green Dog Channel on Vimeo | Greenlaw's Demo Reel 2019 Edtion
Lead Digital Animator, Dreamworks Animation

Image
User avatar
Greenlaw
Posts: 4536
Joined: Mon Jun 19, 2006 5:45 pm
Location: Los Angeles
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by Greenlaw » Fri Nov 29, 2019 8:44 pm

I played around with the 3D options in Moho 12. Yes, bones deformation on 3D objects does work in this version. More info: In addition to using Use Selected Bones for Flexi-binding, I had enable Warp Using Bones from under 3D Options in the Layer Settings. I'm assuming you need to do this in ASP 11 too.

And Wes is right, this option doesn't exist in the current Moho 13.
D.R. Greenlaw
Artist/Partner - Little Green Dog | Little Green Dog Channel on Vimeo | Greenlaw's Demo Reel 2019 Edtion
Lead Digital Animator, Dreamworks Animation

Image
User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Sat Nov 30, 2019 8:29 pm

@Greenlaw: Thanks for your reply I have saved it and will study it more closely .
@All Others: Thank you all for helping me with this question. Happy Holidays to everyone who celebrates.
I always treasure and appreciate the enlightenment I gain from everyone.
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
SimplSam
Posts: 138
Joined: Thu Mar 13, 2014 5:09 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by SimplSam » Sun Dec 01, 2019 6:35 am

Greenlaw wrote:
Fri Nov 29, 2019 8:44 pm
... More info: In addition to using Use Selected Bones for Flexi-binding, I had enable Warp Using Bones from under 3D Options in the Layer Settings ...
And Wes is right, this option doesn't exist in the current Moho 13.
Very strange. I don't need to enable Warp (it is on by default), or do anything other than adding the bones for it to work in 2D-3D. Tested in MH12.5 (22438) and AS11.0 (15858).

Also, you can cheat a little bit with 3D in MH13 by importing a previous versions (i.e. MH12) document layer that already includes 3D objects. You then get the old-skool 3D objects in MH13.
Moho 13.02 » Win 10 Pro 64GB » NVIDIA GTX 1060 6GB

Sam
User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Sun Dec 01, 2019 7:20 am

Thanks Sam for your help. I will check to make sure enable "Warp Using Bones" is checked.
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Wed Dec 04, 2019 3:40 pm

Tip: hayasidist's Bake Layers to PNG script can be useful here. It doesn't work directly with 3D layers but it you put the 3D layer in a group, you can run the script on the group. After the baked layer is created, you can do this to it:
I have searched but can not find this script.
Does anyone know where I can find it?
Thanks you.
animestudioscripts.com failed to load the page..
Where are all the scripts?
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
hayasidist
Posts: 2170
Joined: Wed Feb 16, 2011 8:12 pm
Location: Kent, England

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by hayasidist » Thu Dec 05, 2019 2:45 pm

User avatar
uncle808us
Posts: 309
Joined: Tue Apr 07, 2009 1:00 pm
Location: USA
Contact:

Re: Bind all bones to one layer (3D Object)

Post by uncle808us » Thu Dec 05, 2019 3:13 pm

hayasidist wrote:
Thu Dec 05, 2019 2:45 pm
it's here:
http://www.lostmarble.com/forum/viewtop ... 22#p182406
Here's the problem: as following this advice:
Tip: hayasidist's Bake Layers to PNG script can be useful here. It doesn't work directly with 3D layers but it you put the 3D layer in a group, you can run the script on the group. After the baked layer is created, you can do this to it:
I tried this but did not get a baked layer.
I put the file in the Scripts>Menu.
Image
I use a MacBook Pro, and Anime Studio Pro 11.2
http://uncle808s.blogspot.com
Post Reply